1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kinesiska flygresor till omstridd ö

Kina kommer att öppna en passagerarflyglinje mellan fastlandet och en av de omstridda öarna i Sydkinesiska sjön inom ett år, rapporterar statliga kinesiska medier enligt The Guardian. Flygresorna planeras gå till Yongxing i ögruppen Paracelöarna.(TT)
Publicerad 12 mars 2016

Kina kommer att öppna en passagerarflyglinje mellan fastlandet och en av de omstridda öarna i Sydkinesiska sjön inom ett år, rapporterar statliga kinesiska medier enligt The Guardian.

Flygresorna planeras gå till Yongxing i ögruppen Paracelöarna. Kina har tidigare uppgraderat sitt flygfält och, enligt amerikansk militär, placerat ut ett avancerat luftvärnssystem liksom stridsflygplan på ön.

Kina har territoriella anspråk på större delen av Sydkinesiska sjön, som är en av världens viktigaste farleder. Även grannländerna Malaysia, Brunei, Filippinerna, Taiwan och Vietnam har anspråk i området.

En talesperson för USA:s utrikesdepartement säger, enligt The Guardian, att Kinas planer på civilflyg riskerar att ytterligare underblåsa dispyterna i området. Peking, som avfärdat anklagelserna om militarisering, hävdar å sin sida att dess satsningar även gynnar andra länder.

TT