1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kamp mot klockan i skalvdrabbat Indonesien

Antalet döda fortsätter att stiga i Indonesien, där över 1 400 personer omkommit i den senaste veckans jordbävningar och fredagens tsunami. Samtidigt rinner tiden ut för dem som fortfarande är begravda i rasmassorna.(TT)
Publicerad 3 oktober 2018

Minst 113 personer saknas fortfarande i staden Palu, flera av dem instängda under bråte, enligt Indonesiens katastrofmyndighet, som hittills har räknat till 1 407 döda.

””

Deadline på fredag

Samtidigt är tiden på väg att rinna ut. Indonesiska myndigheter har satt en preliminär deadline till fredag, då man bedömer att möjligheterna att hitta överlevande kommer att vara i princip obefintliga.

FN:s samordningsorgan Unocha bedömer att nära 200 000 personer är i akut behov av hjälp, däribland tiotusentals barn. 66 000 bostäder har skadats eller totalförstörts. Indonesiska regeringen har uppmanat utländska räddningsmanskap att dra sig tillbaka eftersom man säger sig ha kontroll över situationen, men boende i hårt drabbade byar som Wain i Donggala-provinsen vittnar om att situationen är svår och att inte mycket hjälp har nått fram.

””

Behov av liksäckar

Det sydostasiatiska samarbetsorganet Aseans samordningscentral för humanitärt bistånd larmar också om ett akut behov av liksäckar, för att förhindra spridningen av dödliga sjukdomar.

Den första jordbävningen på den indonesiska ön Sulawesi inträffade i fredags förra veckan. Skalvet hade en magnitud på 7,5 och utlöste en tsunami som svepte in över land med flera meter höga vågor. Natten mot tisdagen inträffade ytterligare två skalv, det ena med en magnitud på 5,9 och det andra med en magnitud på 6,0.

TT