1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Japansk ilska över amerikansk staty

En staty i San Francisco har fått Japan att ilskna till. Nu klipper Osaka, sedan länge vänstad till San Francisco, banden mellan städerna, skriver New York Times.(TT)
Publicerad 5 oktober 2018

Statyn "Comfort women: Pillar of strenght" avtäcktes för ett år sedan och hedrar de tiotusentals koreanska kvinnor som hölls som sexslavar åt japanska soldater under andra världskriget.

Osakas borgmästare hotade redan för ett år sedan att bryta kontakten och i veckan gjorde han allvar av hotet. I ett brev ber han staden att omedelbart ta bort statyn och minnesplaketten och tillägger att han kommer att återknyta kontakten om statyn tas bort.

Men det kommer inte att hända, säger Judith Mirkinson, generalsekreterare för Comfort women justice coalition, en organisation som arbetat i flera år för att uppföra statyn och finansierat den med privata medel.

San Franciscos borgmästare London Breed säger i ett uttalande att en borgmästare inte på egen hand kan avsluta ett samarbete som pågått mellan två städer i mer än 60 år. Hon kallar statyn för en symbol för alla kvinnor som tvingats och fortfarande tvingas till slaveri och sexhandel. "De här offren förtjänar vår respekt och minnesmärket påminner oss alla om vad som hänt och att vi inte får glömma."

TT