TT-Utrikes

IS blockerar flyktvägar ut ur Baghouz

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Hårdföra IS-stridande har blockerat vägar vid den sista fickan av mark i byn Baghouz som IS kontrollerar i östra Syrien, för att förhindra civila från att fly, enligt den kurdisk-arabiska SDF-milisen. - Daesh (IS) har stängt av alla vägar, säger SDF:s talesperson Mustefa Bali.(TT)

– Daesh (IS) har stängt av alla vägar, säger SDF:s talesperson Mustefa Bali.

Omkring 2 000 civila finns kvar i Baghouz och hålls som gisslan av de kvarvarande jihadisterna, enligt SDF.

Ett område på omkring en halv kvadratkilometer inne i byn är allt som återstår av IS-kontrollerat område, meddelade SDF tidigare. Den USA-stödda SDF-alliansens offensiv har försenats av det stora antalet civila som är kvar i Baghouz.

    USA:s besked nyligen om att landet ämnar dra ut 2 000 man ur Syrien när IS fallit har väckt oro bland de allierade. Men USA kommer inte att abrupt ta hem sina styrkor, säger landets Syriensändebud på en fredskonferens i München i Tyskland.

    – Vi har upprepade gånger sagt till dem att det inte blir frågan om något abrupt utdragande utan det kommer att ske stegvis, säger Syriensändebudet James Franklin Jeffrey.

    Också frågan om att upprätta en säker zon vid den turkisk-syriska gränsen diskuterades på mötet. USA:s och Turkiets inställning till vad som skall ske med den kurdledda milisen som bekämpat IS vid gränsen går isär.

    – Vi har respekt för Syriens territoriella integritet, men huvudfrågan är säkerheten för Turkiet och det turkiska folket, säger den turkiska försvarsministern Hulusi Akar.

    Stommen i SDF-alliansen består av kurdisk YPG-milis, som av Turkiet betraktas som en terrororganisation.