unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

FN-chef bekymrad över utresecenter på dansk ö

Idén att placera utvisade kriminella personer - som inte kan utvisas - på en liten dansk ö väcker bekymmer hos FN:s människorättschef. En dansk budgetuppgörelse om ett utresecenter på ön Lindholm når nu utlandet.(TT)

Speciellt ett förslag väckte uppmärksamhet i såväl Danmark som utanför landets gränser när den danska budgetuppgörelsen presenterades förra veckan: Regeringen och Dansk Folkeparti vill etablera ett nytt utresecenter på en ö i Stegebukten.

quote

Utlännings- och integrationsministern i Danmark ser ingen grund till bekymmer:

quote

Kan inte utvisas

Ett utresecenter finns redan i dag. Kærshovedgård är namnet, och det ligger på Jylland. Asylsökanden som fått avslag ska fortsatt vara där, men inte kriminella personer i väntan på utvisning. Gemensamt är att de inte kan skickas till sina hemländer på grund av till exempel risk för tortyr eller förföljelse.

Ön som i dag är en plats för forskning om virussjukdomar hos djur blir därmed placeringsort för bland andra människor som avtjänat straff och ska utvisas samt kriminella personer som nekas asyl, exempelvis människor som anses vara farliga och misstänks för krigsbrott.

Finansminister Kristian Jensen, från borgerliga Venstre, har beskrivit det som ett center där utvisade kriminella kan bo under ordnade förhållanden, men i högre grad är avskiljda från resten av samhället.

quote

Finansministern beskriver delar av budgetuppgörelsen som en markant åtstramning av utlänningspolitiken, och Dansk Folkeparti kallar uppgörelsen för ett paradigmskifte inom det politikområdet. Men Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen tycket att fokus borde ligga på hjälp i flyktingars närområden.

quote

Utan stark uppfattning

När det gäller Lindholmsplanerna medger hon att det har varit en del otrygghet i närheten av det nuvarande utresecentret. Vissa bland lokalbefolkningen har upplevt otrygghet eftersom de inte vet vilka de möter på gatan vid utresecentret på Jylland, rapporterar Ritzau. Där bor i dag både kriminella, och de som inte har gjort något olagligt.

quote
quote

Att centret ska ligga på just Lindholm är Marcus Knuth, folketingsledamot från regeringspartiet Venstre, kritisk emot. Den lilla ön ingår i Knuths valkrets. Han har lyft frågan om en annan ö kan vara billigare och bättre.

quote

Avisen Danmark har kontaktat 22 av landets 37 borgmästare från Venstre, varav fem stycken säger sig ha svårt att acceptera förslaget. Nio stödjer det helhjärtat, åtta har valt att inte svara. Röda Korsets danske generalsekreterare tillhör dem som uttryckt missnöje med förslaget: "I kväll saknar jag medmänsklighet i Danmark. Jag vet att den finns. Vi måste ut och aktivera den", skrev Anders Ladekarl på Twitter efter beskedet.

Människor bor inte på ön Lindholm i dag, men i 92 år har Danmarks tekniske universitet (DTU) forskat där. Om virussjukdomar hos nötkreatur och grisar, virus som inte är farliga för människor. År 2021 planeras det som varit en forskarö att bli en ö för utvisade kriminella.

TT