1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nej för Bolivia i havsdispyt med Chile

Det blev blankt nej för Bolivia. Internationella domstolen (ICJ) har beslutat i frågan om Chile måste förhandla om att erbjuda inlandsstaten Bolivia tillgång till en kustremsa mot Stilla havet som landet förlorade i ett krig 1884.(TT)
Publicerad 1 oktober 2018

Bolivia tog 2013 bråket till domstolen och landets president Evo Morales, som lagt stor prestige i målet, närvarade när domen föll i Haag i Nederländerna. Men inte hjälpte det.

””

De båda länderna har flera gånger hållit samtal om frågan - men nu har ICJ alltså slagit fast att detta inte innebär att Bolivia kan tvinga Chile att sätta sig i reella förhandlingar.

Länderna har helt saknat diplomatiska relationer sedan 1978, då Bolivias senaste försök att förhandla fram tillgång till kusten ledde till förnyade spänningar.

Bolivia hoppades att tillgång till landets gamla, flera hundra kilometer långa kustremsa skulle ge stora möjligheter till ökad tillväxt och utveckling i vad som är Sydamerikas fattigaste land. Chile framhåller å sin sida att de nuvarande gränserna baseras på ett fredsavtal från 1904, som måste respekteras.

TT