1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Harvard slopar slaverikopplad symbol

Den anrika juristskolan Harvard Law School i Cambridge i USA-delstaten Massachusetts har beslutat att byta ut sin officiella sköld, efter att protester uppmärksammat symbolens kopplingar till en slavhandlare, rapporterar The Guardian.(TT)
Publicerad 5 mars 2016

Den anrika juristskolan Harvard Law School i Cambridge i USA-delstaten Massachusetts har beslutat att byta ut sin officiella sköld, efter att protester uppmärksammat symbolens kopplingar till en slavhandlare, rapporterar The Guardian.

"Vi anser att om juristskolan ska ha en officiell symbol måste den bättre representera skolans värden, vilket den nuvarande skölden inte gör", skriver en kommitté vid universitetet som fattat beslutet.

Symbolen, som antogs 1937, är en bild av en sköld på vilken skolans motto "Veritas" står skrivet över tre buntar av vete. Vetebuntarna är lånade från Isaac Royall Jr:s familjevapen då han donerade sina tillgångar för att möjliggöra den första juristprofessuren vid Harvarduniversitetet. Stora delar av familjetillgångarna uppkom genom hans fars sockerplantager i Karibien och jordbruk i Massachusetts, vars verksamhet bars upp av slavar.

TT