1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hämtar andan inför skilsmässa med EU

När britterna för lite drygt en månad sedan oväntat valde att ställa sig bakom ett EU-utträde duggade domedagsvarningarna tätt. Men efter en tid med ekonomisk och politisk turbulens tycks nu ett lugn ha sänkt sig över Storbritannien. För tillfället. Det var inte många som såg det komma.(TT)
Publicerad 1 augusti 2016

Det var inte många som såg det komma. Reaktionerna när resultatet från den historiska folkomröstningen den 23 juni stod klart går att beskriva som i det närmaste chockartade. Premiärminister David Cameron meddelade sin avgång och finansmarknaderna svarade med panik.

Men vad har egentligen hänt sedan dess?

””

Snabb återhämtning

Britternas stöd för ett utträde, brexit, skapade chockvågor på börserna runt om i världen och pundet föll till 31-årslägsta. Men de globala finansmarknaderna överraskade många genom att återhämta sig relativt snabbt.

Förtroendet för den brittiska ekonomin är däremot fortsatt ganska skakigt. Bland annat gjorde inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, i juli den snabbaste inbromsningen på över tre år. Men det ännu syns inga spridningseffekter till företag utanför Storbritannien.

””

I stället är den kanske största förändringen efter EU-omröstningen politisk. Cameron slängde in sin framtid i potten när han ledde kampanjen för att stanna i EU under nya villkor. Nu har han lämnat sin post och istället har Theresa May flyttat in på 10 Downing Street.

Politisk kris

Den nya premiärministern sparade ingen tid innan hon möblerade om i regeringen samtidigt som oppositionspartiet Labour hamnat i ledarskapskris. Det verkar dock inte som om May tänker aktivera artikel 50, som officiellt påbörjar EU-utträdet, förrän efter årsskiftet. När det är gjort väntar med all sannolikhet ytterligare turbulens för britterna - och EU.

””

Fortfarande finns det väldigt lite konkret sagt kring vilken modell som Storbritannien tänker sig när det gäller den framtida relationen med EU.

Länder som Frankrike och Irland har sagt att man vill se ett skyndsamt brexit medan Tysklands förbundskansler Angela Merkel uttryckt att hon vill att utträdet ska ske långsamt och kontrollerat.

Tonar ned konsekvenserna

Ulrika Mörth tycker att en del europeiska politiker, bland dem Merkel, till viss del tonat ned konsekvenserna av att det inflytelserika EU-landet Storbritannien kommer att lämna unionen.

””
””

TT