1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Go-mästare besegrad av datorn

Spelet är över. Ett datorprogram har i tre raka matcher vunnit i det uråldriga brädspelet go mot den mänsklige mästaren Lee Se-Dol. Programmet, som kallas för Alphago, har i och med lördagens vinst en ointaglig ledning i serien om fem matcher.(TT)
Publicerad 12 mars 2016

Programmet, som kallas för Alphago, har i och med lördagens vinst en ointaglig ledning i serien om fem matcher. Systemets seger ses som ett stort genombrott för en ny form av "intuitiv" artificiell intelligens (AI).

Sydkoreanen Lee Se-Dol har toppat världsrankningen för go, som i tusentals år har spelats i framför allt asiatiska länder, under merparten av det senaste decenniet. Han sade sig inför mötena räkna med att enkelt kunna vinna mot datorn, men nu kan han alltså bara hoppas på att snygga till siffrorna. De två återstående matcherna ska spelas på söndagen och tisdagen.

Det är AI-företaget Deepmind, som 2014 köptes av IT-jätten Google, som ligger bakom Alphago. För Google, med ett börsvärde på över 500 miljarder dollar, har prissumman på en miljon dollar ingen större finansiell betydelse, men desto större vetenskaplig.

Det är inte första gången som en mänsklig brädspelsmästare besegras av en dator. Redan 1997 vann den IBM-utvecklade superdatorn Deep Blue på andra försöket mot den dåvarande världsmästaren i schack, Garry Kasparov. Men go är långt mer komplicerat.

TT