1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

För många "agenter" kan skada Putin

Rysslands allt mer repressiva lagstiftning visar tecken på att slå bakut mot Kreml. Sedan landets största privata forskningsstiftelse tvingats stänga efter att ha brännmärkts som så kallad utländsk agent undrar en del om regimen har gått för långt.(TT)
Publicerad 13 juli 2015
Rysslands allt mer repressiva lagstiftning visar tecken på att slå bakut mot Kreml. Sedan landets största privata forskningsstiftelse tvingats stänga efter att ha brännmärkts som så kallad utländsk agent undrar en del om regimen har gått för långt. Nyli
Rysslands allt mer repressiva lagstiftning visar tecken på att slå bakut mot Kreml. Sedan landets största privata forskningsstiftelse tvingats stänga efter att ha brännmärkts som så kallad utländsk agent undrar en del om regimen har gått för långt. Nyli

Nyligen kungjorde filantropen Dmitrij Zimin att hans forskningsfond Dynastin, som i över tio år pumpat in motsvarande hundratals miljoner kronor i rysk forskning, slår igen. Det blir omöjligt att fortsätta, ansåg han, sedan justitiedepartementet tvångsregistrerat stiftelsen i landets lista över "utländska agenter".

Agentlistan, nu med 77 poster, hänger sedan 2012 ut ryska organisationer som anses vara finansierade från utlandet och bedriva politik.

Högt uppsatta kritiker

Men angreppet på Dynastin, som finansierat unga forskare och stöttat festivaler, medier och skolor för att sprida kunskap till allmänheten, är ett allvarligt missgrepp från justitiedepartementet, anser även tunga bedömare.

””

Antalet "agenter" kan snart tiodubblas, anförde Fedotov i osande kommentarer till nyhetsbyrån Tass, eftersom det räcker för registrering "att ta emot en enda dollar från ett utländskt konto, även om det är från en rysk medborgare, och som politisk verksamhet kan till och med gympa på jobbet gälla". Fedotov kräver att Högsta domstolen reder ut rättsläget.

Delar av forskningssamfundet i Ryssland anklagar sedan tidigare Kreml för att toppstyra forskningspengar, sedan den ansedda Vetenskapsakademin för några år sedan fick sina tillgångar förstatligade.

Oklart var Putin står

Kanske har kontrollivern också gått för långt. Nyhetsbyrån RBK har utifrån anonyma källor rapporterat att president Vladimir Putin vid ett näringslivsforum ifrågasatt angreppet på Dynastin. Tidningen Vedomosti skriver att departementet kan vara berett att skrota hela agentlagen och ersätta den med den nya lag om "oönskade organisationer" som kom i maj.

Huruvida Putin är ångerfull på riktigt är svårt att veta.

””

TT: Börjar de auktoritära lagarna skada Ryssland på djupet?

””

TT