TT-Utrikes

Krasch med stulet plan väcker terrorminnen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den 29-årige flygbolagsanställde stal ett plan från Seattles internationella flygplats, taxade ut på startbanan och lyfte. Efter en timmes flygande med loopar över vattnet kraschade planet på en ö strax utanför staden.(TT)

29-åringen gjorde konster i luften med det stulna planet. Att han kraschade kan ha berott på att han inte hade tillräckliga kunskaper om hur planet skulle styras, enligt sheriffen i Pierce County i delstaten Washington.

"Det är helt galet. En pilot i flygplanet framför oss bara lyfte utan tillstånd", skriver passageraren Ben Schaechter, som såg hela händelsen från marken, på Twitter.

Mannen i fråga var dock mekaniker och anställd på flygbolaget Alaska Airlines, enligt amerikanska medier.

Ville inte lyssna

  I en inspelning från ett kontrolltorn hörs personal säga till mannen i flygplanet: "Grattis, du klarade det. Vänd nu om, landa och skada ingen på marken". Mannen valde dock att inte lyssna på den uppmaningen, skriver nyhetsbyrån AFP. Vid ett tillfälle bad han om ursäkt och sade att han var en "nedbruten kille".

  Inga passagerare fanns ombord på planet, som i normalfallet flögs av systerbolaget Horizon Air. Planet var ett passagerarplan som kunde ta upp till 75 passagerare och användes för inrikesresor.

  När stölden uppdagades skickade amerikanska flygvapnet upp två F15-stridsflyg som följde efter planet. Händelsen är dock inte terrorrelaterad, enligt den lokala polisen, som säger att ingen annan än 29-åringen är inblandad.

  – De flesta terrorister gör inte loopar över vattnet, säger sheriffen Paul Pastor till ABC News.

  Kraschen orsakade en brand och mannen rapporteras ha dött. Brandpersonal har nu släckt lågorna och ingen ytterligare person har skadats, enligt myndigheterna på ön i Pugetsundet.

  Väcker minnen

  Verksamheten på Seattles flygplats har återgått till det normala. Det inträffade väcker dock farhågor i ett USA där många kommer ihåg terrordåden den 11 september 2001. Då kapade pilotutbildade gärningsmän passagerarplan och flög dem in i World Trade Center i New York samt försvarshögkvarteret Pentagon utanför Washington DC. Ett plan kraschade dock på ett fält i Pennsylvania, efter att passagerarna och besättningen försökt övermanna kaparna.

  Enligt nyhetskanalen CNN är det emot reglerna att en ensam person går ombord på och startar ett flygplan - detta ska ske parvis och ens respektive partner ska kunna gå i god för sin pilot eller andrepilot. Landets flygplatser kommer nu sannolikt att gå över sina säkerhetsregler och se om de behöver uppdateras.