1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

EU-bas på besök längs flyktingvägen

Medan flyktingströmmen försöker ta sig från Turkiet via Grekland in i EU reser EU-basen Donald Tusk i motsatt riktning. Vid gränserna på Balkan växer oron för ett stängt Europa. Vid gränsbyn Idomeni i norra Grekland, där Vardar-floden rinner ner från Makedonien, gråter 30-åriga änkan Aziza Hussein.(TT)
Publicerad 1 mars 2016

Vid gränsbyn Idomeni i norra Grekland, där Vardar-floden rinner ner från Makedonien, gråter 30-åriga änkan Aziza Hussein.

Hon och hennes barn ingår i det senaste flödet av flyktingar som lämnat kriget i Syrien för att ta sig till Europa. Att allt fler EU-länder varslat om hårdare tag mot flyende och migranter hade en direkt inverkan på familjens färd.

””

Stängningen är tydligt på gång. Beslutet från Österrike och en rad andra länder längs den så kallade "Balkan-rutten" att införa dagliga kvoter på hur många som släpps igenom är på god väg att förvandla Grekland till ett flyktingläger.

"Humanitär kris"

FN:s flyktingorgan UNHCR varnar i dag för att "Europa står på randen till en självframkallad humanitär kris". Brist råder på mat, vatten och skydd och spänningarna ökar, säger UNHCR enligt Reuters.

Mer resurser är dock på gång. I morgon väntas EU-kommissionens biståndskommissionär Christos Stylianides lägga fram förslag som möjliggör att EU-pengar kan användas till humanitära insatser inne i själva EU. Under de närmaste tre åren ska det kunna ge motsvarande cirka 6,5 miljarder svenska kronor till flyktingmottagandet i främst Grekland.

Samtidigt är EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på väg i motsatt riktning mot flyktingströmmen. Från i dag till på fredag besöker Tusk sex huvudstäder från Wien till Ankara i hopp om att kunna arbeta fram en lösning inför det toppmöte med Turkiet som EU:s samtliga stats- och regeringschefer håller i Bryssel på måndag.

Fast utan pass

Tyskland och Nederländerna har arbetat hårt för att skapa en "koalition av villiga" som kan tänka sig att frivilligt ta emot hundratusentals asylsökande som befinner sig i Turkiet, mot att Turkiet hjälper till med att stävja det okontrollerade flödet in till Grekland.

De som redan gjort resan över havet befinner sig under tiden i en allt mer oviss situation. I Idomeni sitter 34-åriga Darin Ghazal fast med fyra barn. Hennes pass försvann i havet med hennes ryggsäck när båten de smugglades över på höll på att sjunka.

””

TT