GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kongo bättre rustat mot ebola än Västafrika

Död och fruktan är åter på dagordningen när ebola breder ut sig i Kongo-Kinshasa. Men myndighets- och sjukvårdspersonal i landet har helt andra förutsättningar att hantera utbrottet än vad man hade i Västafrika för fyra år sedan, då tusentals människor dog.(TT)
Publicerad 26 maj 2018

Ebola tros förekomma hos fladdermöss - som utan att insjukna - kan bära på och föra viruset vidare, ofta till apor som jagas för sitt kött i de berörda områdena. Precis som i Västafrika, där viruset skördade över 11 000 människoliv, tros den nu uppkomna situationen i Kongo-Kinshasa ha börjat med att någon som kommer i kontakt med vilda djur har smittats, innan personen fört smittan vidare till andra människor i sin närhet.

Större acceptans

Men där slutar likheterna, hävdar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

””

Kongo-Kinshasa har också plågats av politiska oroligheter, men eftersom landet erfarit minst nio ebolautbrott sedan 70-talet finns hos befolkningen en större acceptans för vad sjukdomen kräver: Den som uppvisar symtom måste snabbt till sjukhus, personer som exponerats för den sjuke måste spåras och de som avlider i sjukdomen kan inte begravas i traditionella ceremonier.

””

Vaccin finns

Världshälsoorganisationen (WHO) fick efter utbrottet i Västafrika kritik för att inte ha agerat tillräckligt snabbt och kraftfullt. Den här gången är man därför på tårna. Bland annat finns nu vaccin, som kan användas dels för att ge sjukvårdspersonal skydd och dels för att ringvaccinera människor i smittades närhet eftersom det är verksamt också under inkubationstiden.

WHO uttryckte tidigare i veckan oro över att sjukdomsfall har konstaterats i miljonstaden Mbandaka, men enligt Anders Tegnell är det i sig inte synonymt med vidare spridning.

””

TT