1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

E-postens fader är död

Ray Tomlinson, som anses vara e-postens uppfinnare, har avlidit i en hjärtattack, skriver The Telegraph. Tomlinson skrev ett program som gjorde att man kunde skicka meddelanden mellan datorer 1971, och skickade det första mejlet mellan två datorer i samma rum, ihopkopplade via Arpanet.(TT)
Publicerad 7 mars 2016

Ray Tomlinson, som anses vara e-postens uppfinnare, har avlidit i en hjärtattack, skriver The Telegraph. Tomlinson skrev ett program som gjorde att man kunde skicka meddelanden mellan datorer 1971, och skickade det första mejlet mellan två datorer i samma rum, ihopkopplade via Arpanet.

Nästan lika stort var hans val att använda @, som blev "snabel-a" i Sverige, för att skilja mellan namnet på mottagaren av mejlet och domänen det ska skickas till. Innan dess hade @ mest använts i bokföring.

Det var ganska tyst om Tomlinsons upptäckt till 1994, då någon frågade vem som egentligen uppfann e-posten, och han mindes att han själv hade arbetat på det, sade Tomlinson i ett tacktal när valdes in i Internet hall of fame 2012.

Tomlinson blev 74 år gammal.

TT