1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bloomberg överväger att utmana Trump 2020

Staden New Yorks tidigare borgmästare och en av USA:s rikaste män, Michael Bloomberg, har registrerat sig som demokrat. Det kan betyda att han överväger att utmana republikanen Donald Trump i presidentvalet 2020.(TT)
Publicerad 10 oktober 2018

"Vi behöver demokrater för att genomföra den översyn (på engelska checks and balances) som vårt land så desperat behöver", skriver Bloomberg i sociala medier.

"I avgörande tider i USA:s historia har ett av de två partierna fungerat som vågbrytare mot dem som hotar vår grundlag".

"Farlig demagog"

Han lägger till att han har varit medlem i Demokraterna under stora delar av sitt liv. Vid partikonventet 2016, då Hillary Clinton utsågs till presidentkandidat, var Bloomberg en av de inbjudna talarna och då kallade han Trump för en "farlig demagog".

””

Den nu 76-årige Bloomberg var dock medlem i Republikanerna när han valdes till staden New Yorks borgmästare 2001, kort efter terrordåden mot USA:s östkust. Han valdes om två gånger och satt på posten till 2013, men den sista mandatperioden som politiskt oberoende.

Ville förbjuda läsk

Bloomberg, som grundade mediebolaget med samma namn, är världens elfte rikaste man enligt tidskriften Forbes. Han är känd för att förespråka tuffa vapenlagar och har engagerat sig i kampen mot klimatpåverkande utsläpp.

Han fick utstå en del skämt när han 2013 försökte införa ett förbud för försäljning av stora (473 milliliter eller större) läskedrycker eller andra söta drycker. Allmänt sett brukar han beskrivas som progressiv eller liberal i sociala frågor. Han är till exempel för abort och samkönade äktenskap - men mer konservativ när det gäller ekonomi och utrikespolitik.

Bloomberg har i år avsatt minst 80 miljoner dollar för att hjälpa Demokraterna att ta över majoriteten i representanthuset vid mellanårsvalet till kongressen i november. Han ska även ha aviserat en satsning på 20 miljoner dollar för att stötta demokratiska senatorer.

I september sade han till tidningen The New York Times att han nu tror att enbart en kandidat från ett etablerat parti kan vinna ett presidentval och att om han skulle utmana Trump 2020 vore det som demokrat.

TT