1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Betalade 720 000 kronor för journalistmord

En kvinna misstänks ha beställt det uppmärksammade mordet på den grävande journalisten Ján Kuciak i Slovakien mot en belöning på motsvarande drygt 720 000 kronor, säger en av åklagarna. I medierna figurerar en slovakisk entreprenör som granskats av journalisten i bakgrunden.(TT)
Publicerad 1 oktober 2018

Journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova sköts ihjäl i sitt hem utanför huvudstaden Bratislava i februari.

””

Fyra personer har häktats i väntan på rättegången. Enligt åklagaren beställde kvinnan mordet mot en betalning på 50 000 euro, plus att en skuld på 20 000 euro efterskänktes.

Jobbat åt entreprenör

Han säger att själva morden utfördes av en man medan en annan man var bilförare och en tredje man agerade mellanhand.

Ján Kuciak rapporterade bland annat om kopplingar mellan italiensk maffia och högt uppsatta slovakiska politiker och affärsmän.

Enligt lokala medier har den misstänkta kvinnan arbetat som tolk åt en namngiven 55-årig slovakisk entreprenör och mångmiljonär, vars verksamhet har granskats av journalisten.

Politisk jordbävning

Entreprenören har tidigare hotat journalister. Han sitter häktad sedan i juni, misstänkt för att ha förfalskat skuldebrev men åtal har ännu inte väckts.

När Slovakiens riksåklagare Jaromir Ciznár får frågan om entreprenören nu är misstänkt även för mordet på Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova svarar han:

””

Morden utlöste något av en politisk jordbävning i det korruptionströtta Slovakien. Stora protester och demonstrationer hölls på gatorna. Flera ministrar och andra höga befattningshavare avgick innan även dåvarande premiärministern Robert Fico lämnade sin post i mitten av mars.

TT