1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fem år sedan tsunamikatastrofen

Japanerna stannade upp på fredagen för att högtidlighålla årsdagen av tsunamikatastrofen 2011, som skördade tusentals människors liv och utlöste den värsta kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl 1986.(TT)
Publicerad 11 mars 2016
””

Hon är en av de tiotusentals som tvingades fly sina hem efter att vattenmassorna från tsunamin orsakat tre härdsmältor på kraftverket Fukushima Dai-ichi, med stora utsläpp av radioaktiva ämnen som följd.

"Katastrofen pågående"

18 500 människor dog, eller saknas, efter att de massiva vågorna svepte in över landet och slukade hela bostadskvarter. Återuppbyggnaden är långt ifrån färdig och åratal av arbete återstår för att avveckla Fukushima-reaktorerna.

””

Liksom människor runt om i landet böjde de sina huvuden för en tyst minut vid den tidpunkt då den utlösande jordbävningen ägde rum den 11 mars 2011. Minnesceremonier hölls även på flera håll vid Japans norra kustområde, som drabbades värst.

Demonstration

Samtliga landets kärnkraftsreaktorer har hållits nedstängda sedan katastrofen och Japan har tvingats öka sitt användande av dyra fossila bränslen för att täcka energitappet. Premiärministern, som menar att Japan inte klarar sig utan kärnkraften, driver på för att återöppna så många kraftverk som möjligt trots juridiska hinder och motstånd i folkopinionen.

I veckan beslutade en domstol om nedstängning av två reaktorer som tidigare förklarats säkra. Över 200 personer samlades på fredagen till en demonstration mot kärnkraftsanvändning utanför presidentens residens, rapporterar AFP.

TT