1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Andre Salisburymisstänkt namnges som agent

Även den andre man som misstänks för nervgiftattacken i brittiska Salisbury röjs som en rysk agent. Mannen som hävdade att han var turist är i själva verket en erfaren läkare inom den militära underrättelsetjänsten GRU, enligt sajten Bellingcat.(TT)
Publicerad 8 oktober 2018

Mannen som enligt det ryska pass han bar med sig skulle heta "Aleksandr Petrov" heter egentligen Aleksandr Jevgenjevitj Misjkin, rapporterar den grävande journalistgruppen Bellingcat.

För två veckor sedan röjde samma sajt den andre ryske mannen som misstänks, som gått under namnet "Ruslan Bosjirov". Han namngavs som Anatolij Tjepiga, en rikligt dekorerad överste inom GRU, vilket senare bekräftades av Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson.

Erfaren militärläkare

Misjkin uppges vara en 39-årig läkare inom Rysslands militära underrättelsetjänst GRU. Han ska, precis som Tjepiga, ha gjort åtskilliga resor till Ukraina under sin karriär inom underrättelsetjänsten. Bellingcat skriver att man har identifierat Misjkin med hjälp av offentliga källor, vittnesmål från personer som känner till honom och flera personliga dokument. Inom kort avser gruppen att publicera en större rapport om sitt tillvägagångssätt, där man bland annat ska redovisa ansiktsjämförelser på olika bilder.

Männen misstänks för nervgiftsattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury i mars, där även en polis insjuknade. De ska ha fångats på övervakningsbilder på flera platser och giftspår ska ha upptäckts i deras hotellrum.

Storbritannien har riktat formella anklagelser mot "Bosjirov" och "Petrov", som har trätt fram i den ryska, statligt kontrollerade tv-kanalen RT. Där hävdade de sin oskuld, samt att de befunnit sig i Salisbury i egenskap av turister.

Brittisk kvinna dog

Spår av giftet som användes - det Sovjetutvecklade militärklassade nervgiftet Novitjok - hittades dock i deras hotellrum.

Några månader efter attacken mot Skripal hittades en parfymflaska i en park i den närliggande orten Amesbury. En kvinna sprejade innehållet på sina handleder, insjuknade kort därpå och avled efter åtta dagar. Flaskan innehöll Novitjokgift.

Storbritannien pekade tidigt ut Ryssland som skyldigt. Ryssland nekar till all inblandning.

Londonpolisen vill inte kommentera de nya uppgifterna för Reuters. Tidigare har man sagt man tror att de båda misstänkta har rest under alias.

Rättad: I en tidigare version skrevs felaktigt att männen gripits.

TT