1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Afghanistan vill inte privatisera kriget

Afghanska myndigheter har ilsknat till över rykten om att utländska privata säkerhetsbolag ska ta över träning och rådgivning av landets armé. Säkerhetsbolaget Blackwaters grundare Eric Price har det senaste året kampanjat för att USA ska privatisera delar av militäroperationen i Afghanistan.(TT)
Publicerad 5 oktober 2018

Säkerhetsbolaget Blackwaters grundare Eric Price har det senaste året kampanjat för att USA ska privatisera delar av militäroperationen i Afghanistan. Vid ett besök i landet nyligen uppvaktade han en rad politiker och gav intervjuer till flera medier.

Afghanistans president Ashraf Ghani har flera gånger avvisat förslaget och på torsdagen fördömde hans nationella säkerhetsrådgivare i ett uttalande vad han kallade "en destruktiv och splittrande debatt".

"Den afghanska regeringen och folket kommer under inga omständigheter att tillåta att kampen mot terrorism blir en privat, vinstdrivande operation", står det i uttalandet.

Myndigheterna motsätter sig att ersätta de amerikanska rådgivarna med ett privat säkerhetsföretag för att det skulle underminera deras auktoritet och ge ny fart åt talibanernas påståenden om att kriget pågår för att tillfredsställa utländska intressen.

Planen presenterades förra året när Donald Trump funderade över en ny strategi för Afghanistan. I stället valde man att skicka fler soldater till landet.

TT