1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sverige med i toppstriden om OS 2026

Sverige är ett steg närmare att få arrangera vinter-OS 2026. IOK:s 95 medlemmar har röstat fram Sverige, tillsammans med Lettland, som en av tre slutkandidater. Sveriges idrottsminister Annika Strandhäll (S) är försiktigt positiv.(TT)
Publicerad 9 oktober 2018

"Det är glädjande att Internationella Olympiska Kommittén (IOK) valt ut Sverige som en av tre kandidater för Vinterspelen 2026. Det är ett styrkebesked för Sverige som idrottsnation.", säger socialminister Annika Strandhäll, som ansvarar för idrottsfrågor i expeditionsregeringen, i ett skriftligt uttalande för TT.

Beskedet efter omröstningen på Internationella olympiska kommitténs möte i Buenos Aires var väntat. Redan i förra veckan rekommenderades den svenska kandidaturen tillsammans med Calgary, Kanada, och Milano/Cortina d'Ampezzo, Italien.

"Bra koncept"

””
””

Redan den 23 juni nästa år får vi veta vem som vinner striden. IOK har tidigare sagt att beskedet ska ges i september, men har nu tidigarelagt datumet.

Osäkert politiskt läge

Senast om tre månader ska Sverige ha lämnat in sin officiella ansökan om att få arrangera vinterspelen och Paralympics 2026. En osäker faktor är om Sverige då har en ny regering som kan ta beslut om en statlig säkerhetsgaranti - allmän säkerhet på gator och torg.

Richard Brisius tror inte att det är ett problem om säkerhetsgarantin inte finns på plats när ansökan ska lämnas in.

””

Annika Strandhäll skriver i sitt uttalande att hon är "försiktigt positiv" till ett vinter-OS och Paralympics i Sverige. "Nu behöver vi diskutera och nå samsyn över blockgränsen", fortsätter hon.

"Nej till skrytbyggen"

Ministern påpekar att Sveriges bud handlar om ett nytt format på OS.

"Det rör sig om flera städer och vi säger nej till skrytbyggen och idrottsarenor som sedan står öde. Ett OS i Sverige måste vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart", understryker hon.

Mats Årjes, ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté, skriver i en kommentar att Sverige kan skapa vinterspel med den lägsta budgeten på över 30 år.

"De ska inte kräva skattekronor utan tvärtom tillföra värden. Vi kommer inte att behöva göra investeringar i nya arenor eftersom vi i Sverige redan har de tävlingsarenor som behövs. Vi har också de vägar, järnvägar, flygplatser och hotell som behövs, vi behöver nästan inte bygga någonting". säger Mats Årjes.

Gynnar besöksnäring

Sveriges OS-ansökan har en budget på 13 miljarder kronor, varav motsvarande nio miljarder skjuts in från IOK.

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, välkomnar beskedet. Ett stort arrangemang som OS kan sätta Stockholm på kartan, anser han.

””

TT