GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Svenska nyckeln hoppas hitta lugnet

Han har vunnit varenda gång och släppt in mindre än två mål per match - ändå är Filip Gustavsson inte riktigt nöjd. I semifinalen mot USA vill den svenske målvakten spela mer avslappnat: - Jag vill försöka göra det så lugnt och tryggt för laget som möjligt.(TT)
Publicerad 3 januari 2018

Den 19-årige Luleåmålvakten - född i Skellefteå - har stått i fyra av fem matcher hittills och vuxit ut till lagets etta.

Han har redan skrivit NHL-kontrakt med Pittsburgh, men är utlånad till sin svenska klubb den här säsongen.

Nu väntar en glödhet semifinal mot USA i ett Buffalo som inte ligger längre bort än drygt tre timmars bilresa från den stad som kan bli hans kommande hem.

Ett möte med en hemmanation som är ute efter att plocka sitt andra raka JVM-guld.

Vill spela bättre

Gustavsson är hyfsat nöjd med sin turnering så här långt, där han har en räddningsprocent på 91,95 procent och i det avseendet är fyra i målvaktsligan. Ser man till antalet insläppta mål i snitt per match, 1,71, är han bäst.

””
””

När Sverige tog sitt senaste JVM-guld 2012 var det också med en Gustafsson från Luleå i målet. Den gången hette han Johan och återfinns sedan tre säsonger i Frölunda som han lett till SM-guld.

Nu är det Filip Gustavsson som strålkastarljuset lyser på.

Mardrömsmotståndare

Ska Sverige gå hela vägen krävs det att han storspelar - inte minst mot ett USA som har blivit rena mardrömsmotståndaren i JVM-sammanhang. På de senaste 22 åren har nationerna mötts 14 gånger med tolv amerikanska vinster och bara en enda svensk seger som facit.

I segermatchen i gruppspelet i Helsingfors 2015 höll Linus Söderström, HV:s guldmålvakt, nollan och Sverige vann med 1-0.

Juniorkronorna föll i en träningsmatch mot USA inför JVM två dagar före julafton med 1-3. Då vaktade Gustavsson kassen.

””

USA har både turneringens poängligaledare Casey Mittelstadt (4 mål+6 assist) och bäste målskytt Kiefer Bellows (6 mål) i laget. De spelar dessutom i olika kedjor.

Kvartsfinalen mot Slovakien (3-2) blev oväntat jämn och spännande. Filip Gustavsson erkänner att det var spänt:

””

Den känslan slipper svenskarna i semifinalen.

TT