1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ryan historisk poängligavinnare

Örebro Hockeys Derek Ryan är historisk. Han blev förste amerikan att vinna poängligan i SHL. Men det blev en rysare i kampen mot landsmannen Jeff Taffe i Linköping. Alla som hade koll på Derek Ryan inför den här säsongen kan räcka upp en hand. Hallå? Någon?(TT)
Publicerad 5 mars 2015

Alla som hade koll på Derek Ryan inför den här säsongen kan räcka upp en hand.

Hallå?

Någon?

Nej, den numera 28-årige amerikanen var minst sagt ett oskrivet kort när han i april förra året blev klar för Örebro. Visst, centern gjorde totalt 199 poäng på 158 grundseriematcher under tre säsonger i Österrike. Och han avslutade med att bli utsedd till österrikiska ligans bästa spelare efter 84 poäng på 54 matcher den sista säsongen.

Men ändå. Där fanns varken meriter från NHL eller AHL.

"En ganska liten och speedig spelare som är en målskytt. Det är ett steg upp för honom men vi tror han kan prestera på en högre nivå", kommenterade Örebrotränaren Kent Johansson.

Inga stora rubriker. Det var snarare att Ryan hamnade i skymundan av att Örebro gjorde klart med Johan Tornberg som assisterande tränare, och dagen före hade gjort sig av med tunga profiler som Emil Kåberg och Conny Strömberg.

Men redan i premiären mot Modo slog Ryan till med ett mål. Och därefter har poängen trillat in. Efter 31 poäng på 33 matcher före årsskiftet har Ryan ökat sin produktion. Inför torsdagens avslutande SHL-omgång och hemmamötet med Djurgården hade Ryan gjort poäng i sju raka matcher och 18 poäng de senaste tio.

Den slutspurten hade tagit honom förbi landsmannen Jeff Taffe i Linköping i poängligatoppen. Och trots att Taffe gjorde både ett mål och en assist så räckte det. Derek Ryan blev med sina totalt 60 poäng förste amerikan att vinna poängligan i Svenska hockeyligan sedan den första säsongen 1975-1976.

Matchen i övrigt? Nja, efter en sirapsseg förstaperiod smällde det till i den andra med sex mål och 4-2-ledning för Örebro. Men två mål från Djurgården tog matchen till förlängning och straffar där Damien Fleury avgjorde för Djurgården.

Hemmalaget hade chansen att knipa en topp fyra-plats, och därmed få hemmafavör i en eventuellt sjunde och avgörande match i kvartsfinal. I stället slutade Örebro sexa och får möta trean Växjö i kvartsfinal.

Ett fortsatt skadedrabbat Djurgården hade redan säkrat niondeplatsen i tabellen och möter Luleå på bortais redan på lördag i den första matchen kvartsfinalkvalet.

TT