1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Olof Palme - oväntad OS-stjärna

Olof Palmes gata finns på fem platser i Sverige. Utomlands är den ännu mer populär. Och en av dem leder rätt in i OS-byn. Precis utanför den stora OS-parken i Rio de Janeiro ligger Avenida Olof Palme och busshållplatsen Olof Palme, en hyllning av den svenske statsministern.(TT)
Publicerad 2 augusti 2016

Precis utanför den stora OS-parken i Rio de Janeiro ligger Avenida Olof Palme och busshållplatsen Olof Palme, en hyllning av den svenske statsministern.

Gatan, som leder upp till ingången av OS-byn, är bara en av 55 gator, parker, ringleder och boulevarder som bär hans namn runt om i världen.

Palme var en kontroversiell politiker. Lika avskydd han var av sina meningsmotståndare, lika hyllad var han av sina anhängare. Hans politiska gärning innehöll många utrikespolitiska ställningstaganden, bland annat för Kuba och Chile, och han visade ett starkt stöd för u-länder och för Nelson Mandela och ANC.

I Sydamerika uppskattades särskilt hans engagemang mot diktaturer, och det finns gator som bär hans namn i både Brasilien och Argentina.

Några stickprov utanför busstationen i Rio visar dock att Olof Palmes kändisskap inte är jättestort bland dagens generation, de allra flesta vet att gatan heter Olof Palme men inte vem Olof Palme var.

I Sverige finns det en Olof Palmes gata i Stockholm, Trollhättan, Kalmar, Umeå och Piteå.

TT