1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Japan klart för VM-final

Japan är klart för final i fotbolls-VM i Kanada, där USA väntar i en repris från finalen 2011. Inte oväntat. Men överraskningslaget England bjöd på oväntat hårt motstånd i semifinalen, som de regerande världsmästarna vann med 2-1 efter ett engelskt självmål på tilläggstid.(TT)
Publicerad 2 juli 2015

Laura Bassett kan mycket väl vara Englands olyckligaste människa. Den 31-åriga försvararen från Notts County brast ut i gråt när slutsignalen ljöd mot Japan. Hon hade precis kostat sitt England en plats i en VM-final. En historisk första VM-final för England, som aldrig blev.

Det stod 1-1. Matchen var inne på tilläggstid och förlängning väntade. Japan testade ett sista anfall. Ett inlägg från höger.

Basset fick fram en fot. Bollen steg, sjönk - och studsade via kryssribban in bakom Karen Bardsley i det engelska målet.

Kvar i gräset låg Laura Basset. Minuten senare var matchen slut.

Tveksamma domslut

Två mycket tveksamma straffar präglade den jämna första halvleken på Commonwealth Stadium i Edmonton. Japan fick den första, efter en halvtimme, när Saori Ariyoshi löpte in i straffområdet på en lång djupledsboll och blev omkullknuffad bakifrån av Claire Rafferty. Japanskan föll i straffområdet, men knuffen skedde utanför.

Om domstutet var tveksamt så var Aya Miyamas utförande motsatsen. Den japanska lagkaptenen var iskall när hon sköt 1-0 i den 33:e minuten. Målet var hennes andra i årets VM, och med det är hon Japans bästa målskytt.

Sex minuter senare sköt England 1-1, på en straff som luktade kompensation från den nyzeeländska domaren Anna-Marie Keighley. Steph Houghton föll ihop intill Yuki Ogimi och repriserna lämnade knappt något utrymme för tvivel: Den engelska lagkaptenen hade filmat, och det rejält.

Chansfattigt i en timme

Fara Williams var lika säker som Miyama när hon satte kvitteringen för England.

I övrigt var matchen chansfattig, fram till den 62:a minuten då Toni Duggan drog en stenhård boll i ribban från straffområdeslinjen. Minuten senare tvingade inhopparen Ellen Whites skott Japans målvakt Ayumi Kaihori till en svettig räddning och på den efterföljande hörnan nickade Jill Scott bollen tätt utanför stolpen.

Förhandsfavoriten Japan svarade med några fina anfall, men England träffade ribban igen. England var på gång inför förlängningen. Men en felplacerad fot var allt som krävdes för att den aldrig skulle bli av.

TT