1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Högt tempo ska ta Sverige till OS

Sverige har aldrig missat en OS-turnering i fotboll. Nu ska det avgöras om det påståendet även ska vara sant efter 2016. - Det är inte bara viktigt för mig och laget utan det är viktigt för svensk fotboll, säger Lotta Schelin inför kvalinledningen mot Norge. Tre matcher och åtta dagar.(TT)
Publicerad 1 mars 2016

Tre matcher och åtta dagar.

Det är vad som står mellan Sverige och en fortsättning på den olympiska svit som inleddes i Atlanta 1996, när kvinnor för första gången fick spela fotboll i OS.

””

Alla fyra kvallagen - Sverige, Norge, Nederländerna och Schweiz - slogs ut i åttondelsfinalerna i VM förra året och därför krävs en "extra" kvalturnering för att avgöra vilket av dem som får åka till Brasilien i augusti.

””

Bra höst

Sverige möter först Norge på Stadion Woudestein i Rotterdam, vanligtvis hemvist för Eredivisie-laget Excelsior där Robin van Persie inledde sin karriär.

Mycket har hänt sedan det misslyckade VM-slutspelet i Kanada i somras. Sverige har bytt spelsystem till 4-3-3. Riktningen på spelet går rakt mot mål, mycket handlar om djupledsspel och ett högt tempo i passningsspelet.

När EM-kvalet drog igång i september tog det inte mer än 15 sekunder innan Sverige gjorde sitt första mål, och efter det har de fortsatt att ramla in.

På tre kvalmatcher och en träningslandskamp sedan VM är Sveriges facit fyra vinster och 13-0 i målskillnad.

””
””

Inga skador

Sverige kunde matcha fullt lag på den sista förberedande träningen, och till skillnad från i VM i somras stör inga skador eller större skavanker uppladdningen.

Med fyra lag i gruppen behöver Sverige vinna absolut minst två matcher för att ha chans att nå OS-platsen, allra helst alla tre.

Och alla är medvetna om vad som står på spel.

””
””

TT