1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Förbundskaptenen vill se färre importer

De utländska spelarna dominerar i SDHL - och i poängligan är nio av de tio första inte svenska. Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen ser det som ett nödvändigt ont i dag, men vill ha en annan utveckling. - Jag hoppas att de utländska spelarna inte ökar ännu mer, tvärtom, säger hon.(TT)
Publicerad 4 oktober 2018

För Ylva Martinsen är den pågående, och rätt unga, SDHL-säsongen något helt nytt. Som ny förbundskapten för Damkronorna har hon nu möjlighet att följa mängder av matcher på plats i arenorna.

Hon tycker sig se flera positiva tendenser i ligan så som att nästan alla huvudtränare nu är heltidsanställda och mer förankrade i klubbarna. Men inom många andra områden som ekonomi, resurser - och inte minst att få de svenska spelarna att förlänga sina karriärer över tonåren - är det en lång väg kvar att vandra.

””

En konsekvens av de tidiga avhoppen går att hitta i SDHL:s poängliga. Med ungefär en fjärdedel av grundserien spelad är nio av de tio första namnen utländska, och bland de 25 i topp är bara sju svenska.

Rekordmånga

De utländska spelarna, som enligt Eliteprospects är 77 och rekordmånga i år, får mycket speltid och stora roller i lagen.

””

Martinsen skulle bland annat vilja se att SDHL kan kopplas till universitetsutbildningar i de städer som de finns och att klubbarna tar ett ordentligt ansvar för återväxten, och jobbar med flick- och juniorverksamheter.

Kanske begränsning

Förbundet menar, efter de svaga prestationerna av Damkronorna på senare tid, att de många importerna hämmar landslaget och en arbetsgrupp ska titta närmare på en eventuell begränsning.

Förbundskaptenen håller inte med om den beskrivningen.

””

TT