1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Värmen gör inte bara gott

Det är många som jublar när värmen kommer, men det gäller också att tänka till lite extra. Att dricka ordentligt och hålla sig i skuggan är viktigt inte minst för barn, äldre och kroniskt sjuka.(TT)
Publicerad 2 juli 2015
Det är många som jublar när värmen kommer, men det gäller också att tänka till lite extra. Att dricka ordentligt och hålla sig i skuggan är viktigt inte minst för barn, äldre och kroniskt sjuka. Värmen stiger uppåt 30 grader i flera delar av landet, och
Det är många som jublar när värmen kommer, men det gäller också att tänka till lite extra. Att dricka ordentligt och hålla sig i skuggan är viktigt inte minst för barn, äldre och kroniskt sjuka. Värmen stiger uppåt 30 grader i flera delar av landet, och

Värmen stiger uppåt 30 grader i flera delar av landet, och SMHI klass 1-varnar i Östergötlands, Södermanlands och Stockholms län, bland annat. Temperaturen i områdena väntas hålla i sig över helgen.

På Ryttarhagens förskola i Mjölby är de noga med att alla barn ska vara insmorda med solkräm när de kommer på morgonen och efter lunch blir det ytterligare ett lager.

””

Barnen tycker om både när det är sol och när det regnar, förklarar hon, men när det är för varmt kan det hända att de själva vill gå in på eftermiddagen.

””

Även i södra Norrland kan temperaturerna komma upp i 30 grader de närmaste dagarna. På måndag väntas svalare väder och regn som kyler ner temperaturerna.

Varnar sedan 2013

SMHI varnar sedan två år tillbaka när det är risk för höga temperaturer och Folkhälsomyndigheten håller på att utveckla en nationell handlingsplan. Bakgrunden är bland annat den extrema värmebölja som delar av Europa upplevde 2003, när 15 000 personer beräknas ha dött till följd av värmen bara i Frankrike.

Umeå universitet har på uppdrag av Folkhälsomyndigheten sammanställt information på området, som bland annat visar att dödligheten minskat i de länder som har fungerande varningssystem kopplat till en handlingsplan.

””

En svensk handlingsplan är tänkt att innehålla larm- och informationskedjor för hur SMHI:s varningar och aktuella medicinska råd ska nå ut till exempelvis äldreboenden, men även till enskilda som är extra känsliga och inte har kontakt sjukvården. Det kan handla om personer med hjärtsvikt, diabetes eller psykiatrisk sjukdom eller de som har överlevt en hjärtinfarkt.

””

Påfrestande för hjärtat

Bara en del av den förhöjda dödligheten beror på värmeslag, men desto fler dör i hjärt- och lungsjukdomar eftersom höga temperaturer är påfrestande för hjärtat.

På Dalsgårdens äldreboende i Västervik har man ännu inte märkt av några problem med värmen, men i och med att årets hittills varmaste dagar precis har inletts håller de extra koll på de boende.

””

TT