1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vargarna allt fler i Europa

Vargarna är på stark frammarsch i hela Europa, inte bara i Sverige. Över stora delar av kontinenten sprider sig arten och ökar i antal. Vargexperterna talar om en renodlad - och oväntad - succé för naturvården.(TT)
Publicerad 8 mars 2016

De senaste rönen om utvecklingen presenterades vid det pågående vargsymposiet i Vålådalen i Jämtland.

I Europa utanför Ryssland, Vitryssland och Ukraina finns nu drygt 14 000 vargar, fördelade på tio populationer.

Luigi Boitani, vargforskare från universitetet i Rom, Italien, säger att vargstammen i hans hemland är dubbelt så stor som man tidigare trott. I dagsläget omfattar den över 1 500 vargar, nästan fyra gånger så många som i Sverige.

””

Från Italien till Bonn

Han pekar på att vargarna nu också sprider sig över Frankrike. För tillfället omfattar den franska stammen 300-400 vargar och de har spritt sig ända till Centralmassivet i mitten av landet.

””
””

Superflexibel

Enligt Boitani hade ingen riktigt väntat sig detta för cirka 30 år sedan. Men i de flesta länder har jakten reglerats och artens naturliga bytesdjur har ökat i antal. Resten har vargarna skött själva.

””

Detta innebär dock inte, enligt Boitani, att vargens framtid är säkrad på kontinenten. Konflikter med fårnäringen, och med jägarkåren, finns överallt och är svårlösta. På nationell nivå är vargarna aldrig något ekonomiskt problem, men för enskilda människor kan de kännas kostsamma. Fast Boitani tycker att problemen i Sverige är uppförstorade.

””

TT