1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Utökad fjärrundervisning föreslås

Skolornas möjligheter att ordna fjärrundervisning - där lärare har kontakt med eleverna via länk - är fortfarande för begränsade, anser Sveriges Kommuner och Landsting och Friskolornas Riksförbund.(TT)
Publicerad 14 juli 2015

Skolornas möjligheter att ordna fjärrundervisning - där lärare har kontakt med eleverna via länk - är fortfarande för begränsade, anser Sveriges Kommuner och Landsting och Friskolornas Riksförbund. De vill att regeringen snabbt förbereder en särskild lag, så att skolor kan köpa och sälja fjärrundervisning till varandra under en försöksperiod.

Fjärrundervisning är en möjlighet för nyanlända elever och elever i glesbygd att få tillgång till behöriga lärare i alla ämnen. En skollagsändring har delvis ökat möjligheten, men skolorna får bara teckna avtal med statliga skolor - sameskolor och specialskolor. Entreprenadreglerna hindrar dem från att köpa undervisning av kommunala och fristående skolor.

"Ett inte obetydligt antal elever får i dag inte den undervisning de behöver och har rätt till på grund av förbudet mot fjärrundervisning på entreprenad", skriver SKL och Friskolornas riksförbund i ett brev till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

TT