Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Torsken svårast i Östersjöförhandling

Torskfisket minskas, men inte som forskarna önskat. Ålfisket fortsätter, men nya diskussioner väntar. Sillfisket får öka i ett område, men minskas i andra. EU-förhandlingarna om fisket i Östersjön gav som vanligt en kompromiss.(TT)
Publicerad 10 oktober 2017

Det tog ett dygn för EU-ländernas fiskeministrar att förhandla fram hur mycket fisk som får fångas i Östersjön under nästa år.

””

Buchts beskrivning av resultatet är:

””
Annons

Tufft om torsken

Framför allt var det torsken som stöttes och blöttes. Slutresultatet blev ett oförändrat fiske väster om Bornholm, och en minskning med åtta procent i östra Östersjön. Förslaget från EU-kommissionen, som baseras på råd från forskare, var att det östra torskfisket skulle minskas med 28 procent.

I förra höstens ministerförhandlingar, inför 2017, gjordes en rejäl nedskärning av torskfisket. Den tillåtna fångsten väster om Bornholm halverades.

””

Ål på bordet igen

EU-kommissionens förslag om ett totalförbud för ålfiske gick som väntat inte igenom. Man ska dock prata vidare om ålen.

””

I december hålls förhandlingar om fisket i Nordsjön och övriga Atlanten, liksom vid den svenska västkusten.

Naturskyddsföreningen skriver i en kommentar att en reglering av fisket i Östersjön är viktigast av allt för ålen, eftersom fisket är stort och det främst är vuxna honor som fångas.

Upp och ner för sill

De största förändringarna i EU-ministrarnas beslut gäller sillfisket, som är mycket större än torskfisket räknat i ton och även mer ekonomiskt betydelsefullt. Nu tillåts sillfisket i centrala Östersjön öka med 20 procent, medan det minskas i andra delar.

I Bottenhavet och Bottenviken skärs sillfisket ner med 40 procent. Det drabbar främst finländska fiskare, som har den största nationskvoten.

Annons

Svängningarna för sillen kan härledas dels till att bestånden naturligt varierar, och dels till att forskarna gjort om sin beräkningsmodell för arten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons