1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Unga våldsverkare mår psykiskt dåligt

Den psykiska ohälsan hos unga våldsbrottslingar är betydligt större än vad man tidigare trott. Barn i riskzonen måste hittas tidigare än vad de gör i dag, säger forskare till Dagens Medicin. En procent av befolkningen förekommer i 63 procent av alla våldsbrottsdomar.(TT)
Publicerad 11 mars 2015

Den psykiska ohälsan hos unga våldsbrottslingar är betydligt större än vad man tidigare trott. Barn i riskzonen måste hittas tidigare än vad de gör i dag, säger forskare till Dagens Medicin.

En procent av befolkningen förekommer i 63 procent av alla våldsbrottsdomar. I en nyligen avslutad men ännu opublicerad studie har forskare vid Lunds och Göteborgs universitet kartlagt den psykiska ohälsan bland unga manliga våldsbrottslingar.

Hälften av de 270 män i åldrarna 18-25 år som ingick i studien hade någon gång haft en depression som normalt kräver behandling. Åtta av tio uppfyllde kriterierna för en missbruksdiagnos och fyra av tio för adhd.

Tidigt utanförskap präglade också dem som ingick i studien. En stor del av de undersökta hade redan lång tid innan sin anstaltsvistelse fått någon form av ungdomsvård. 40 procent hade varit i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin.

TT