1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tyskland nobbar Dublinåtersända

Tyskland kommer inte längre att ta emot många flyktingar som skickas tillbaka till landet enligt Dublinförordningen. Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) varnar för att Sverige och andra länder kan komma att dra det tyska beslutet till domstol.(TT)
Publicerad 11 mars 2016

Enligt förordningen ska en asylansökan prövas i det land där den sökande först registrerades. Men i Tyskland är asylprocessen uppdelad i två steg, först en registrering och sedan en formell asylansökan och Tyskland kommer nu endast ta emot de flyktingar som genomgått båda stegen innan de begett sig vidare till ett annat land.

För Sveriges del är det just nu 700 asylsökande som på grund av Tysklands nya hållning kommer att få sin asylansökan prövad här i stället för i Tyskland.

””

Hårt tryck

Han säger att det är ett uttryck för vilken press som Tyskland står under.

””

Morgan Johansson ifrågasätter det tyska tvåstegssystemet och anser att redan den första registreringen ska vara avgörande för i vilket land asylansökan ska behandlas.

””

Gränskontroll än viktigare

Det tyska systemet möjliggör annars för att ett mycket stort antal asylsökande skulle kunna försöka ta sig till Sverige.

””

TT