1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Stopp för välfärdsvinster dröjer

Tidigast 2017 kan regeringen lägga fram förslag mot vinster i välfärd. Och det är oklart om det kommer att finns riksdagsmajoritet för dem. - När förslagen kommer då vet vi också vilka partier som står upp för dem, säger statsminister Stefan Löfven (S). Den privata vårdbranschen är på krigsstigen.(TT)
Publicerad 5 mars 2015
Tidigast 2017 kan regeringen lägga fram förslag mot vinster i välfärd. Och det är oklart om det kommer att finns riksdagsmajoritet för dem. - När förslagen kommer då vet vi också vilka partier som står upp för dem, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Tidigast 2017 kan regeringen lägga fram förslag mot vinster i välfärd. Och det är oklart om det kommer att finns riksdagsmajoritet för dem. - När förslagen kommer då vet vi också vilka partier som står upp för dem, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Den privata vårdbranschen är på krigsstigen. Catharina Tavakolinia, som driver privata äldreboendet Kavat Vård i Stockholm, befarar att mängder av nysatsningar kommer att stanna av.

””

Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu ska på regeringens uppdrag utreda förslag för att förhindra att skattefinansierade välfärdsbolag tar ut för stora vinster. Förslagen ska vara klara i november 2016. Sannolikt kan eventuella nya regler träda i kraft tidigast valåret 2018 - om en majoritet i riksdagen säger ja.

Sågas

Utredningens direktiv sågas av Allianspartierna.

””

Hon tycker att regeringen negligerar en kvarts miljon elever i friskolor och hundratusentals patienter som får vård och omsorg av privata företag. Arnholm har svårt att se att Folkpartiet skulle kunna ställa sig bakom något av de förslag utredningen kan komma att lägga fram.

Moderaternas förste vice ordförande Peter Danielsson tycker att Vänsterpartiet har för stort inflytande över regeringen och varnar för att människors valfrihet i vardagen kommer att drabbas.

Löfven hoppas

Statsminister Löfven har dock förhoppningar.

””

Vänsterpartiet kom i höstas överens med regeringen om att bara privat insatt kapital och en "låg ränta" på det kapitalet ska få tas ut ur välfärdsbolagen . Enligt V handlar det om under fem procent och det är vad man fortfarande siktar på, enligt Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

En möjlig väg för regeringen att få igenom förslag i riksdagen skulle kunna vara att stoppa in dem i framtida budgetpropositioner. Regeringen och allianspartierna har kommit överens om att budgetpropositioner ska släppas igenom. Det är dock ingen lösning, enligt Sjöstedt.

””

Branschorganisationen Vårdföretagarna är oroad för att privata välfärdsföretag nu kommer att dö ut.

””

I själva verket är det snarare tvärtom, menar Catharina Tavakolinia på Kavat Vård.

””

TT