1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Statsvetare: Alliansen bryts sakta sönder

Alliansen håller sakta på att brytas sönder, enligt statsvetare TT talat med. - Det är lite som ett äktenskap där parterna faktiskt vill och försöker fortsätta men där relationen långsamt ändå faller sönder, säger professor Jonas Hinnfors.(TT)
Publicerad 10 oktober 2018
””

Sprickan har funnits där ända sedan valrörelsen men har hittills tätats med upprepade försäkringar från alla fyra partiledare om att Alliansen håller ihop. Men efter Moderatledaren Ulf Kristerssons besked att dörren till S är stängd, började den synas igen. Centerledaren Annie Lööf kritiserade indirekt Kristersson för att inte ha försökt tillräckligt.

””

Locka Miljöpartiet

Kristerssons besked var att hans ambition att bilda en Alliansregering kvarstår. Hur det ska gå till utan stöd från S och utan att tala med SD, ville han inte gå in på. Nu ska han koncentrera sig på att diskutera det med de övriga Alliansledarna.

Men Alliansens 143 mandat blir inte fler hur mycket än Alliansledarna pratar. C och L markerade i tisdags att samtal nu bör föras med Miljöpartiet, och enligt Sveriges Radios Ekoredaktion vill Alliansen nu ta sådana kontakter. Språkröret Gustav Fridolin sade i tisdags att MP är beredda att diskutera politik men att man inte kommer att stödja Ulf Kristersson som statsminister.

Faller sönder

Även om en Alliansregering skulle få MP:s 16 riksdagsmandat bakom sig, så skulle en sådan regering ändå falla om S och SD röstar emot den. För SD räcker det med att C ingår i en Alliansregering för att man ska rösta nej. Varför det skulle bli lättare om MP därtill blev del av regeringsunderlaget är oklart.

””

Vad vi ser nu är de olika ideologiska och strategiska förutsättningar som de olika Alllianspartierna står inför, enligt Jonas Hinnfors.

””

TT