1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Skärmtid bland bebisar riskerar sömnen

Skärmtid påverkar de allra minstas sömn vilket kan riskera utvecklingen av hjärnan, pekar studier på enligt forskare i neurofysiologi.(TT)
Publicerad 3 oktober 2018

Internetanvändandet klättrar nedåt i åldrarna, visar rapporten Svenskarna och internet 2018. Enligt undersökningen uppger en fjärdedel av de tillfrågade föräldrarna att deras barn på 0-12 månader använder internet, i huvudsak för filmtittande.

Skärmtid försämrar sömnen

I en sådan ålder kan dock surfplatte- och tv-tittande medföra negativa konsekvenser.

””

Att sova är avgörande för små barn eftersom omvärlden är svårbegriplig i den åldern. För att kunna hantera olika typer av varierande och rika upplevelser, vilka behövs för att hjärnan ska utvecklas optimalt, så måste de allra minsta sova mycket. Genom att stänga ute omvärlden kan barn nämligen bearbeta informationen och gradvis internt bygga upp en förståelse för vad omvärlden är för någonting.

Hjärnan påverkas

Den livsviktiga funktionen riskerar dock att motverkas av surfplattor och tv-skärmar, enligt Jörntell.

””

Även ett sådant tapp påverkar.

””

Ett barnprogram som hamnat på skärmen framför många småttingars näsor de senaste åren är förlaget Hattens produktion Babblarna.

Informerar föräldrar om Babblarna

Ägaren Anneli Tisell är glad över det massiva genomslaget men ryggar tillbaka när hon får höra om föräldrar som tror att Babblarna kan leda till framsteg även bland de minsta barnen.

””

För att tydliggöra för vilka Babblarna riktar sig till har Anneli Tisell och hennes kollegor på förlagets hemsida valt att märka filmerna som anpassade för barn från ett år och uppåt.

Tisell är dock medveten om att betydligt yngre tar del av programmen och på frågan om förlaget har något ansvar i om deras filmer leder till mindre sömn hos små barn svarar hon:

””

TT