1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sex till 100

Sex är inte bara för unga. Tvärtom har äldre både mer och bättre sex nu än på 1970-talet. Även uppemot 100 finns de sexuella tankarna kvar, enligt en ny avhandling. - Temat försummas ofta inom vården, säger forskaren Nils Beckman. Kroppen kanske är lite mer sliten. Men känslorna och lusten finns kvar.(TT)
Publicerad 4 mars 2015

Kroppen kanske är lite mer sliten. Men känslorna och lusten finns kvar.

Dagens äldre både tänker på och utövar sex i större utsträckning än motsvarande åldersgrupp gjorde för 40 år sedan, enligt Nils Beckmans avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

””
””

Saknar sex

Slutsatsen gäller högt upp i åldrarna. En delstudie om 97-åringar visar att även den ålderskategorin är långt ifrån färdig med den sexuella delen av livet.

””
””

Avhandlingen visar också att sex är betydligt vanligare bland dagens 70-åringar än det var på 1970-talet. Dessutom är fler nöjda med sexlivet nu.

Förändringarna i statistiken är störst bland kvinnorna. Nästan tre gånger så många 70-åriga kvinnor är sexuellt aktiva i dag jämfört med på 1970-talet.

””

Viktig vårdfråga

Enligt Nils Beckman visar resultaten hur viktigt det är att inte glömma bort sexlivet när äldre söker vård av olika skäl.

””
””

TT