GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rymden på väg att bli en guldgruva

Gruvdrift i rymden är inte längre science fiction. Inom ett par decennier kan asteroider vara en guldgruva både för allmän forskning och privata bolag. - Forskningen går jättesnabbt framåt, säger Reza Emami vid Luleå tekniska universitet.(TT)
Publicerad 19 november 2016

Flytta asteroider till en omloppsbana runt jorden, för att utvinna guld, platina och andra ädla mineraler i industriell skala? Tanken är svindlande.

Men forskarna, bland annat i Luleå, är övertygade om att det är fullt möjligt. Snart.

””
””

Svensk forskning

I takt med att ädelmetallerna blivit allt svårare att få tag på här på jorden, har blickarna vänts utåt rymden i stället. Många asteroider tros innehålla så stora mängder av exempelvis platina, guld, silver och volfram att gruvdriften lönar sig trots att den kräver rymdresor.

En del av forskningen ska ske just i Luleå, där ett nyinrättat forskningscentrum fokuserar på dels utforskning av asteroider, dels på hur man skulle kunna manipulera asteroiders omloppsbana så att de kommer närmare jorden.

””
””

Premiärfärd 2020

De privata bolagen, främst i USA, ligger inte oväntat i framkant och ett av dem, Deep Space Industries, ser ut att bli först ut. Bolaget meddelade i slutet av sommaren att deras första rymdsond är planerad att skickas ut till en asteroid redan 2020.

Även USA:s rymdorgan Nasa har långt gångna planer på liknande rymdfärder.

Det handlar dock inte enbart om kommersiella intressen eller nationer som vill tjäna storkovan på rymdstenarna. Asteroiderna innehåller också bland annat vatten - med andra ord väte och syre - vilket kan ge nya möjligheter för rymdfärder och för kolonisering av rymden. Att utvinna resurser på plats i rymden kan ske till en betydligt mindre kostnad än att sända upp motsvarande resurser från jorden.

Att flytta en stor stenbumling från rymden till en omloppsbana runt jorden kan låta som en farlig idé. Men enligt Reza Emami handlar det om så små asteroider att det inte är någon fara.

””
””

TT