1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Restaurangfacket kräver 745 kronor

LO-facket Hotell- och restaurang (HRF) kräver 745 kronor i lönelyft för merparten av sina 30 000 medlemmar. Enligt arbetsgivarna motsvarar det löneökningar med 3,3 procent, de hittills högsta kraven på svensk arbetsmarknad.(TT)
Publicerad 9 mars 2016
””

HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt anger inte förbundets krav i procent.

””

Stök hotar

Årets avtalsrörelse riskerar att bli en stökig historia. Under en lång period, sedan mitten av 1990-talet, har fack och arbetsgivare på den svenska arbetsmarknaden varit ense om att löneökningstakten ska bestämmas av den konkurrensutsatta industrins uppgörelse, det så kallade märket. Lönepåslagen för industriarbetare har varit vägledande för alla avtal.

Men i höstas sprack LO-förbundens samordning och flera förbund med medlemmar på den inhemska svenska marknaden - Handels, Kommunal, Byggnads, Seko med flera - har presenterat lönekrav på 3,2 procent, som är klart högre än industrins 2,8 procent.

””

Intensiv kampanj

På arbetsgivarsidan inleds nu en intensiv kampanj för att försvara principen om märket. Svenskt Näringsliv (SN) går ut med helsidesannonser i tidningar över hela landet, i sociala medier och vid en rad pressträffar ut med budskapet att märket ger stadiga reallöneökningar för alla.

Förutom lönepåslag kräver HRF starkare anställningstrygghet och att man får bort "överutnyttjande" av visstidsanställningar.

””

Avtalskraven omfattar anställda på bland annat hotell, restauranger, konditorier, och konferensanläggningar.

TT