1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Prinsen är född - snart vet vi namnet

Kronprinsessan Victoria har fött sitt andra barn - en pojke. Nu blir det vittnesbekräftelse, konselj salut och tacksägelsegudstjänst Te Deum. Sent i går kväll kom beskedet som många väntat på när hovet kallade till en pressträff på Karolinska sjukhuset i Solna.(TT)
Publicerad 3 mars 2016

Sent i går kväll kom beskedet som många väntat på när hovet kallade till en pressträff på Karolinska sjukhuset i Solna.

Prins Daniel berättade själv glädjestrålande: Det blev en son.

Pojken föddes klockan 20.28, vägde 3 655 gram och var 52 centimeter lång.

Med anledning av prinsens födelse kommer det att hållas konselj på Slottet i dag klockan 11.15, meddelar nu hovet. Då informerar kungen om prinsens namn, tilltalsnamn och titel. Då medverkar även statsminister Stefan Löfven (S), talman Urban Ahlin (S) tillsammans med riksmarskalk Svante Lindqvist och statsfru Kirstine von Blixen-Finecke som även gör en så kallad vittnesbekräftelse.

Salut på fem orter

Klockan 12 följer salutering på fem orter i landet: Stockholm, Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg, innan det blir tacksägelsegudstjänst Te Deum i Slottskyrkan.

På eftermiddagen, klockan 13-16, finns det gratulationslistor på Slottet för att allmänheten ska kunna lämna en hälsning.

När den nyblivna tvåbarnspappan prins Daniel lämnade bebisbeskedet i går kväll sade han:

””

"Lik sin mor"

Såväl mor som barn mår bra. "Ni kvinnor är en urkraft", sade prinsen och berättade att den nyfödde "är lik sin mor, glädjande nog".

””

Det var prins Daniel som klippte navelsträngen, berättade han också. Däremot visste han och kronprinsessan inte i förväg att det skulle bli en pojke. Prinsessan Estelle visste inte heller att hon har blivit storasyster. Det beskedet får hon först nu i dag.

Den nyfödda pojken tar plats som nummer tre i successionsordningen efter sin mamma Victoria och storasyster Estelle.

TT