TT-Inrikes

Polischef: Frånta IS-terrorister medborgarskap

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, gör på Twitter ett utspel om behandling av de så kallade återvändarna som stridit för terrorsekten IS. De ska inte få komma tillbaka till Sverige. - Vi är för mjuka mot de här terroristerna, säger han till GT.(TT)

"Att återkalla IS-terroristernas svenska medborgarskap är en del av lösningen. Enklare, billigare och mer träffsäkert än att åtala dem i svensk domstol" skriver han i en tweet apropå en krönika i Göteborgs-Posten.

Till GT säger Nord att han tycker att det svenska samhället har en för flat inställning. Han tror också att färre åkt till stridsområdet och tagit ställning för IS om det funnits en risk att bli av med medborgarskapet.

– Den omständigheten att man kan återvända till Sverige, vila upp sig och få försörjningsstöd kan ju faktiskt vara en av orsakerna till att Sverige har haft procentuellt sett den största andelen resande, säger Nord till GT.

    Undantag skulle dock göras för barn till IS-anhängare.

    – Barn som blivit medtagna av sina föräldrar och är svenska medborgare ska få komma tillbaka till Sverige. Men föräldrar som har deltagit i terrorverksamhet ska inte få komma tillbaka. Då kan det märkliga inträffa att man skiljer barnen från föräldrarna vid ett visst läge. Men det måste den som tar med sin familj och åker ner och utövar terroristverksamhet väga in i sin egen personliga affärsplan. Så enkelt är det, säger Nord.