1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nytt hopp för hjärtsjuka hundar

Precis som människor får hundar med tiden ofta problem med hjärtat. Förslitningsskador på hjärtklaffarna leder till hjärtförstoring som i sin tur orsakar hjärtsvikt, vilket ger hunden andningsproblem och vätska i lungorna. Men ett nytt läkemedel ger nytt hopp till hundar med skadade hjärtklaffar, skriver unt.(TT)
Publicerad 9 mars 2015

Precis som människor får hundar med tiden ofta problem med hjärtat. Förslitningsskador på hjärtklaffarna leder till hjärtförstoring som i sin tur orsakar hjärtsvikt, vilket ger hunden andningsproblem och vätska i lungorna. Men ett nytt läkemedel ger nytt hopp till hundar med skadade hjärtklaffar, skriver unt.se.

Läkemedlet, pimobendan, vidgar blodkärlen, förbättrar blodflödet i hjärtat och stimulerar aktiviteten. Tidigt insatt behandling kan påverka sjukdomsförloppet och på så sätt fördröja eller förhindra hjärtsvikt.

Jens Häggström, professor vid SLU i Uppsala, kallar upptäckten "det största som har hänt den veterinärmedicinska hjärtforskningen under de senaste 30 åren".

Den internationella studien omfattar 360 hundar. Resultaten är preliminära, men så entydigt positiva att studien avbrutits i förtid.

TT