1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ny metod hittar fler bröstcancertumörer

En ny metod gör det möjligt att upptäcka drygt 30 procent fler bröstcancertumörer än vid en traditionell mammografi, visar svensk forskning. Nackdelen är att metoden även ger fler falska cancerlarm.(TT)
Publicerad 13 oktober 2018

Den nya mammografimetoden kallas brösttomosyntes och har testats i en klinisk studie vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus. Den går ut på att man tar en tredimensionell bild av bröstet, till skillnad från den vanliga metoden där all bröstvävnad återges i en enda bild.

””

"Stor ökning"

Med brösttomosyntes tas bilder av bröstet i olika vinklar, vilket ger mer och bättre information som ökar chansen att upptäcka tumörer.

””

Dessutom innebär metoden en minskad tryckbelastning mot bröstet jämfört med en vanlig mammografi, vilket kan minska patientens smärta och eventuellt få fler att gå på kontroller.

””

Brösttomosyntes används redan vid bland annat Skånes universitetssjukhus, och enligt Sophia Zackrisson är det bara en tidsfråga innan metoden införs på fler ställen.

Fler falska fynd

Den tydligaste nackdelen med metoden är att den även ökar antalet falskt positiva tumörfynd. I studien återkallades 3,6 procent av kvinnorna felaktigt, jämfört med 2,5 procent med vanlig mammografi.

””

I slutändan handlar det om att nå en balans mellan att hitta cancerfall och att inte oroa kvinnor i onödan.

””

TT