GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny marsch för vetenskapen

För ett år sedan tog forskare och vetenskapsmän till fötterna för att visa missnöjet med falska nyheter och "alternativa fakta". I Sverige - och på ytterligare 230 orter världen över - har det även i år hållits demonstrationer på flera håll, bland annat i Luleå, Malmö och Stockholm.(TT)
Publicerad 14 april 2018

Luleå tekniska universitet är en av arrangörerna.

””

Initiativet "March for science" kommer från USA, men på organisationens sajt framgår att manifestationer kommer att hållas på åtminstone 230 orter världen över på lördagen.

Positiv forskningssyn

Initiativet väcktes i spåren av hot om nedskärningar i statliga forskningsanslag i USA och att den då nyvalde presidenten Donald Trump bland annat ställt sig skeptisk till klimathotet och kopplat ihop vaccin med autism.

””

Birgitta Bergvall-Kåreborn tycker sig se samma trend i Sverige och över hela världen.

””

Extra relevant i valår

Att det är valår i Sverige gör March for science extra relevant här, anser Bergvall-Kåreborn. Det innebär också en större möjlighet att få ut sitt budskap. Syftet hos rörelsen är att politiska beslut ska ha en grund i vetenskaplig forskning.

Hon tror också på ett större intresse i år, även om manifestationen ordnas i färre städer i Sverige än förra året.

””

TT