1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Torped" döms till livstids fängelse

Hovrätten skärper straffet för en 37-årig uzbekisk man som försökte mörda den regimkritiske exiluzbekiske imamen Obid Nazarov i Strömsund. Han döms till livstids fängelse. Omständigheterna kring brottet är synnerligen försvårande, skriver hovrätten för Nedre Norrland i sin dom.(TT)
Publicerad 1 mars 2016

Omständigheterna kring brottet är synnerligen försvårande, skriver hovrätten för Nedre Norrland i sin dom. Mordförsöket skedde på uppdrag av någon eller några personer utomlands och mannens enda syfte med resan till Sverige var att skjuta imamen.

Den då 54-årige Nazarov sköts i bakhuvudet i trappuppgången vid sin bostad i februari 2012. Han fick svåra skador men överlevde. 37-åringen nekar till brott men har medgett att han varit i Strömsund.

Tingsrätten dömde mannen till 18 års fängelse i en dom som såväl han som åklagaren och målsäganden överklagade. 37-åringen vill bli frikänd eller få ett kortare straff, hans motparter yrkade på livstids fängelse.

Nazarovs målsägarbiträde, liksom sonen David Nazarov, ville att hovrätten tydligt skulle peka ut Uzbekistan för brottet, vilket Östersunds tingsrätt inte gjorde. Men hovrätten anser att utredningen inte ger underlag för någon säker slutsats om vem som ligger bakom uppdraget.

TT