Moderaterna väljer ny ledare
Moderaternas extrastämma på Clarion Sign Hotel i centrala Stockholm inleds klockan 13.30. Då håller den avgående partiledaren Anna Kinberg Batra sitt avskedstal och stämmans 200 ombud samt partistyrelsen övergår till att välja efterträdaren.
Allt annat än ett enhälligt val av Ulf Kristersson skulle vara en skräll. Utmanare saknas och Kristersson kan gå in på sitt första tal som partiledare och sin första presskonferens i samma position.
Ansvar för M-politiken
Få tror på några omvälvande besked om omläggning av politiken. Kristersson har som partiets ekonomisk politiske talesperson ett stort ansvar för den moderata politiken. Han har också lett arbetet med att ta fram en ny migrations- och integrationspolitik och tidigare lett arbetet med en ny familjepolitik.
Kristersson har även stått bakom strategin att öppna för stöd från Sverigedemokraterna. Han har dock sagt att det beskedet misstolkats som om att M har närmat sig SD:s värderingar.
Flera svåra utmaningar väntar Kristersson när han nu börjar som ny M-ledare.
Moderaterna har haft en långvarig nedåtgående trend i opinionsstödet från toppnivåerna på runt 30 procent i mitten av förra mandatperioden.
Raset tilltog
Efter att Moderaterna öppnade för stöd från Sverigedemokraterna i januari i år tilltog raset. I vissa mätningar har M varit nära 15 procent
Väljarna har flytt till framförallt Centern och Sverigedemokraterna och frågan är hur Kristerssons strategi ser ut för att locka de grupperna tillbaka.
Dystert för den nye partiledaren är också att väljarna inte längre verkar tycka att partiet är bäst i traditionella paradgrenar. Enligt en färsk Novusmätning anses S numera vara bäst på den ekonomiska politiken, medan SD har tagit över förstaplatsen när det gäller lag och ordning.
Det var de dåliga opinionssiffrorna som blev Anna Kinberg Batras fall. Framförallt grupper inom Moderaterna i Stockholm ville se henne utbytt. Missnöjet handlade både om närmandet till SD och om att hon ansågs ha svårt att kommunicera partiets politik på ett tydligt sätt.
Allianssplittring
Partiets förhoppning är att den nye ledaren ska vara bättre på att förklara och nå ut med M:s politik. Och att han ska gjuta mod i misströstande moderater. Kristersson beskrivs internt som en god debattör med hett temperament.
Kristersson måste också se till att ena Alliansen. Den är splittrad framförallt i regeringsfrågan, det vill säga hur Allianspartierna ska agera om man blir mindre än de rödgröna i valet.
Centern och Liberalerna utesluter i det läget att försöka bilda en regering som skulle vara beroende av att SD röstar ja till den.
Det gör inte M, även om Kristersson samtidigt sagt att han inte kan tänka sig några budgetförhandlingar eller annan samverkan med SD. Få tror dock att SD skulle rösta för en alliansregerings politik utan få något tillbaka.
Kristersson har sagt att något av det första han tänker ta itu med om han blir vald är att diskutera regeringsfrågan inom Alliansen, för att försöka få till en gemensam linje.
TT