1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Miljöpartiet ställde inte ultimatum

Det ställdes aldrig något ultimatum från Miljöpartiet i regeringsförhandlingarna om Saudiavtalet. Det behövdes aldrig och även Socialdemokraterna insåg att en fortsättning var omöjlig.(TT)
Publicerad 11 mars 2015
””

Även språkrören har förnekat detta och hänvisat till att det inte går till på det sättet. Samtidigt insåg alla inblandade vad som låg på bordet.

””
””

Han är själv aktiv i socialdemokratiska Tro och solidaritet, en av de S-organisationer som varit emot avtalet. Både från MP och S framhålls att trycket blev för hårt från flera håll.

Bred uppslutning

””

Från Socialdemokraterna är man också måna om att framhålla att man själva var kritiska till avtalet.

””

Partiet har också skärpt sin syn på kriterierna för vapenexport till diktaturer. Trots detta krävdes en noggrann beredning. Vad som togs i beaktande var hur relationen till Saudiarabien skulle påverkas, vikten av att respektera ingångna avtal och vilka konsekvenserna för övrig handel kunde bli, samt relationerna till andra länder om avtal sägs upp.

Osannolik slump

En annan aspekt var att det inte pågår något samarbete utifrån avtalet. Någon tydlig vinst i att behålla det fanns inte. Bedömningen var också att en omförhandling inte nödvändigtvis skulle fungera. Därför lika bra att säga upp det.

Från regeringskansliet framhåller man att saudierna sagt att det var utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om landet som låg bakom händelserna i Kairo och uttalandet från Arabförbundet - inte avtalet. Saudierna informerades om beslutet efter mötet i Kairo, även om de visste att en beredning pågick som kunde sluta i en uppsägning.

Det var helt enkelt en osannolik slump att det som hände i Kairo sammanföll med att regeringen skulle offentliggöra sitt besked, enligt TT:s källor.

TT