TT-Inrikes

Många väljer bort riskakor

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Försäljningen av riskakor rasade efter larmet i höstas, då Livsmedelsverket varnade för att ris, och i synnerhet riskakor, innehåller arsenik. - Nedgången är kraftig - och accelererande. Försäljningen av riskakor minskar mer och mer för varje månad, säger Tobias Rydergren, pressansvarig på Coop.(TT)

Också för Icas del var minskningen betydande: 50 procent under oktober-december i fjol. De smaksatta riskakorna, som är billigare än de naturella, tappade hela 60 procent av försäljningen.

– För Axfood handlade det om en 40-procentig nedgång för riskkakorna i oktober, och försäljningen har aldrig riktigt återhämtat sig, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood som äger Hemköp- och Willys-butikerna.

Mindre tapp

Även för andra risprodukter, som vanligt matris, noterade de stora livsmedelskedjorna försäljningsminskningar. Här handlade det dock om betydligt mindre tapp - i Icas fall cirka fem procent under sista kvartalet 2015. Claes Salomonsson noterar att Axfood "börjar komma tillbaka till normala siffror" efter en smärre försäljningsminskning i höstas.

    – Sådana här larm märks snabbt i försäljningen, men efter några månader glömmer folk och försäljningen brukar återhämta sig. Men riskakorna sticker ut - dem glömmer folk inte. Det är ovanligt, säger han.

    Giftigt ämne

    Det var den 29 september som Livsmedelsverket gick ut med en rekommendation om att barn under sex år inte bör äta riskakor. Verket hänvisade till höga halter av arsenik - ett giftigt grundämne som i större doser ökar risken att drabbas av cancer.

    Riskakorna som myndigheten undersökt klarar dock de EU-gränsvärden för arsenik som infördes vid årsskiftet.

    När det gäller andra risprodukter nöjde sig Livsmedelsverket med att råda vuxna inte äta ris veckans alla dagar och barn inte oftare än fyra gånger i veckan.