1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Lööf varnades om bilfusk redan 2012

Dåvarande näringsminister Annie Lööf (C) varnades redan 2012 om misstänkt fusk av avgastester bland europeiska biltillverkare. Trots detta hördes inget utåt från regeringen, skriver Svenska Dagbladet. Men Annie Lööf hävdar för TT att hon endast fick en "övergripande beskrivning av problematiken".(TT)
Publicerad 1 augusti 2016

EU:s förre industrikommissionär Antonio Tajani skrev sommaren 2012 ett brev till medlemsstaterna, däribland till Sverige och statsrådet Lööf, med krav på övervakning av bilindustrin.

SvD har tidigare avslöjat att Transportstyrelsen fick vetskap om misstänkta manipulationer av avgastester våren 2012. Den informationen nådde alltså även regeringen ett par månader senare.

Spåra bilar

Budskapet från Tajani var att medlemsländerna behöver skapa resurser för att kunna spåra bilar som inte uppfyller gällande krav.

Om Antoni Tajani fick något svar från Annie Lööf är oklart. Den förra näringsministern har avböjt att kommentera saken för Svenska Dagbladet.

"Sent i fjol"

I ett mejl till TT skriver Annie Lööf, via partiets kommunikationschef Ola Spännar, att brevet som kom till näringsdepartementet 2012 innehöll "en övergripande beskrivning av problematiken." Hon skriver vidare att avslöjandet 2015 om fusk med utsläppssiffror gäller Volkswagen, som inte har någon produktion av personbilar i Sverige. "Jag fick kännedom om detta fusk samtidigt som alla andra när det avslöjades sent i fjol."

Det var i september 2015 som skandalen kring Volkswagen blev känd: Att bilföretaget hade fuskat med utsläppstester. Det var USA:s miljöskyddsmyndighet EPA som upptäckte att flera av VW:s dieselbilar var utrustade med en programvara som såg till att fordonen släppte ut mindre avgaser vid tester än vid vanlig körning.

TT