1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Levde 16 år med militanta islamister

Från vilsen student till radikal islamisthustru på två veckor. Anna Sundberg bröt tvärt med sin trygga medelklassbakgrund - för ett liv med militanta islamister. Nu berättar hon för första gången inifrån jihadismens vardag.(TT)
Publicerad 11 mars 2016

Det är en unik inblick i en tillvaro som nästan inga kvinnor vågat berätta om tidigare.

Anna Sundberg, uppväxt i en välbärgad medelklassfamilj i Halmstad, var 23 år när hon sommaren 1994 uppslukades av en fundamentalistisk gren av islam. I boken Älskade terrorist, som hon skrivit tillsammans med författaren och journalisten Jesper Huor, berättar hon om hur hon på två veckor bröt med sina gamla vänner, konverterade och gifte sig med en muslimsk man från Algeriet.

Gränserna luckras upp

Hon befann sig vid den här tiden i en existentiell kris.

””

Förälskelsen i mannen var häftig - men också svår att skilja från den glödande tron.

””

I efterhand har hon också frågat sig om den starka gudsupplevelsen var del i en psykos orsakad av droger hon sporadiskt använt under några år.

Delade världsbilden

Mannen tillhörde en liten radikal sekt inom islam som svor sig till salafismen. Anna Sundberg bytte till ett muslimskt namn och började bära niqab. Hon fick två söner, men skilde sig vid millennieskiftet från mannen eftersom hon ville ha en mer rättrogen muslim. Valet föll på Said Arif, en algerier som skulle komma att bli en av världens mest jagade terrorister.

Familjen flyttade mellan hemliga adresser i Berlin, träningsläger i Pankisidalen i Georgien och lägenheter i Damaskus. Även om Annas värld var begränsad till det lilla livet - att fostra barn och stötta maken - delade hon jihadisternas världsbild.

””

Att civila var en måltavla gick upp på allvar för henne först vid 11-septemberattackerna.

””

Ansvar och skuld

I efterhand har hon funderat över sitt eget ansvar för att nätverket och världen kring det fungerade.

””

TT: Vad tänker du kring din egen skuld - när blir man en medhjälpare?

””

2003 reste familjen till Syrien. Där fängslades Said Arif snart av den syriska säkerhetspolisen och lämnades senare ut till Frankrike, där han dömdes till nio års fängelse.

Anna Sundberg var vid det laget tillbaka i Sverige med sina nu fyra barn. Hon insåg att hon måste ta ansvar för sin egen försörjning och började studera till lärare. Studielitteraturen väckte nya tankar, och hon började också titta på tv, bland annat Cityakuten.

””

Tar av slöjan

Efter flera år av tvivel lämnar hon i januari 2010 islam för gott. Hon skiljer sig och tar av sig slöjan. Avgörande för att hon lyckades ta steget var att hon hade något att fly till.

””

Said Arif dog enligt uppgift på sociala medier i ett amerikanskt flyganfall i norra Syrien 2015. Någon officiell bekräftelse har Anna Sundberg aldrig fått.

TT