1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Lättare att resa inom EU

Vi får vi en rad nya lagar och förordningar i Sverige i dag. Goda nyheter för turister som glömt passet hemma och elever som ska välja skola. Ska du semestra i Storbritannien i sommar? Från och med nu behöver du inte längre ta med dig passet, det räcker med ett nationellt ID-kort.(TT)
Publicerad 1 juli 2015

Ska du semestra i Storbritannien i sommar? Från och med nu behöver du inte längre ta med dig passet, det räcker med ett nationellt ID-kort.

En rad nya lagar och förordningar träder i kraft den 1 juli. En av dem gör det som sagt enklare för svenskar som reser direkt till EU-länder utanför Schengen-området, till exempel Storbritannien, Cypern, Kroatien och Irland.

Passkontrollanter kan komma att kräva att resenärerna fotograferar sig för att kunna jämföra bilden med uppgifterna på ID-kortet.

En ny ändring i skollagen gör att kommunerna blir skyldiga att informera vårdnadshavare och elever om olika utbildningar. I maj inleddes arbetet med att ge allmänheten bättre insyn i skolans verksamhet och det fortsätter nu. Skolverket ska publicera uppgifter om vad föräldrar och elever tycker om kvaliteten på olika utbildningar.

Även genomsnittsresultat på de nationella proven och betygsgenomsnittet för årskurs 9 ska gå att få reda på. Tanken är att göra det lättare att jämföra och välja skola. Den sista delen i förordningen träder i kraft 1 januari nästa år.

TT